Vælg dato herover og derefter klik på det tidspunkt du ønsker at se filmen nedenfor. Find mere information om filmen længere nede på siden.


Atatürk 1881 - 1919

Atatürk 1881 - 1919

Den nye film af Mehmet Ada Öztekin viser årene 1881 til 1919 i Mustafa Kemal Atatürks liv.

Mustafa Kemal Atatürk blev født i Thessaloniki i slutningen af det 19. århundrede. Hans barndom blev overskygget af rovdyret
Overfald, som hans far blev udsat for der. Først gik hans far Ali Riza Beys forretning fra slemt til værre, og han døde, da Mustafa Kemal Atatürk var syv år gammel.

For sin mor Zübeyde var Mustafa Kemal Atatürk centrum i hendes verden, og der skulle ikke ske ham noget. I den fremtid, hun forestillede sig for sin søn, ville han gå på en koranskole og blive lærd og følge traditionen fra sin fromme familie.

Men de ønsker, som Zübeyde havde for fremtiden, var kun en lille flamme i forhold til den enorme brand i den unge Atatürk.

Atatürk tog eksamen fra militærakademiet i 1905 som stabskaptajn. Fra 1905 til 1919 tjente han forskellige steder i det osmanniske rige, fra Syrien til Tripoli, fra Thessaloniki til Kars. Overalt så han, at de magtfulde i hans land for længst havde mistet kontrollen, og at loyalitet og patriotisme manglede i Tyrkiet.

For Atatürk var der ikke mange muligheder. Med hans egne ord brændte landet, ligesom hans fars træstammer, der var blevet brændt af røvere. Han var nødt til at gøre noget for at redde Tyrkiet.

Som den berømte digter og forfatter Namik Kemal udtrykte det, "fjenden havde kastet sin dolk ned i moderlandets bryst." Nogen måtte redde moderen: Mustafa Kemal Atatürk.