Vælg dato herover og derefter klik på det tidspunkt du ønsker at se filmen nedenfor. Find mere information om filmen længere nede på siden.


Iki Gözüm Ahmet: Sürgün

Iki Gözüm Ahmet: Sürgün

Ahmet er det yngste barn i en fabriksarbejderfamilie i Malatya. Da han var 7 eller 8 år gammel, startede han på sin ældre brors insisteren sit musikalske liv med et lille instrument købt af sin far. Først giver han koncerter til fjerkræ, derefter til arbejdernes familier.

Da han flyttede til Koca Mustafa Pasa, Istanbul, begyndte han at arbejde for at forsørge sin fattige familie. Først arbejder han som kontorist og senere i tekstilværksteder. Ahmet arbejder også som taxachauffør i et stykke tid, men hans liv ændrer sig fuldstændigt, da han møder Suphi.

Ahmet misundte de unge mennesker, han så i nabolaget iført trompetbukser og sin ven Suphi, og begyndte at gå til foreninger og folkeforsamlinger og befandt sig i den revolutionære bevægelse.

Ahmet kæmpede for folkets befrielse med sine kampe på gaderne og praktiserede også musik. Han kunne dog ikke udgive et album på grund af mangel på penge.

Vendepunktet i musiklivet for Ahmet, der ikke kunne glemme den kærlighed, han havde med en smuk pige, han mødte i nabolaget i mange år, var det første album, han lavede med støtte fra sine venner. Men dette album er også forbudt.

Ahmet, der lavede mange succesrige albums i de trætte år, han boede i sit land, havde problemer med administrationen af hver periode. Retssager blev konstant indgivet mod ham, men han blev frikendt for dem alle. Ud over sin revolutionære holdning tog Ahmet parti for de undertrykte i menneskerettigheder, lighed og turbanligninger. Denne kamp og holdning fortsatte indtil Magazine Journalists Award Night i 1998. Ahmet, der blev tildelt prisen for bedste kunstner den aften, holdt en tale, der forventedes af ham på tidspunktet for prisen, og dedikerede sin pris til lørdagsmødrene og de undertrykte. Da han ikke er tilfreds med dette, annoncerer han, at han vil lave en kurdisk sang og skyde en kurdisk musikvideo.

Prisuddelingsaftenen bliver pludselig til en lynchningsnat for Ahmet Kaya. Mens berømte kunstnere og gæster i salen beskylder ham for at være separatist, ændrer Ahmets liv sig dramatisk. Ahmet erklæres terrorist og forræder, men kendes skyldig efter retssagerne og prøveløslades efter at have modtaget et telefonopkald, mens han blev ført til fængslet. Døren åbnes med vilje, Ahmet sendes til udlandet.

Ahmet forlader sit elskede hjemland og synger den sang i Paris. Efter at have givet koncerter i Frankrig og alle europæiske lande i et stykke tid, kan kunstneren ikke længere bære det. Hans længsel efter sit land, hjemland og familie, hans oplevelser i Paris og opgivelsen af sine venner en efter en fører ham til en ukendt sygdom dag for dag.

Hvad venter Ahmet Kaya, den legendariske protestkunstner, der satte sit præg på en æra i sit liv i kamp og eksil?